Szabolcs megyei gyerekként nekiindulni a nagyvilágnak nem volt egyszerű feladat. Az ország legkeletibb részén a mai napig eszünk olyan ételeket, vagy használunk olyan szavakat, amiktől az ország többi területén az emberek szeme óriásira nyílik.
Persze, biztos minden tájegységnek megvan a saját jellegzetessége, mint például a szegedieknek az ö betűs szavaik, vagy a szentesieknek az i betűs beszédük. De a szabolcsi nyelvjárás talán az egyik legkülönlegesebb mind közül.
Íme nyolc dolog, amik a keleti térségre, vagy épp kifejezetten Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére jellemzőek.
Sárgatúró
Ez az étel, egyeseknél nassolnivaló kifejezetten ezen a területen terjedt el. Nincs másra szükség, csak sok tejre, tojásra és némi cukorra. Az egészben a leghosszabb idő a lecsepegtetés, amíg megvárjuk, hogy a tejsavó nagy része távozzon belőle. Egy nagyjából 24 óra, aztán szépen szeletelhetővé válik. A húsvéti asztalon remekül mutat a sonkák és sajtok között.
Jösztök
Nem, jelen szónak nincs semmi köze a tökhöz. Egész egyszerűen a jöttök kifejezés szabolcsiasított formája. De hasonló furcsa igeragozásnak köszönhetőek még a megyen, vagy a tudol/fogol szavak, amik egész egyszerűen a megy, tudsz/fogsz szavak különös formái.
Pulya
Te, pulya, te! – hallhatta sok gyerek a nagyszülőktől, esetleg dédszülőktől. Bár más területeken is ismerik ezt a kifejezést, többnyire a szabolcsiak használják kifejezetten a kisgyerekekre.
Darás káposzta
Nem más, mint egy sima, hagyományos töltött káposzta, csupán a rizs helyett nagyobb szemű kukorica darát használnak.
Cibere
A legtöbb helyen talán savanyításra alkalmas lének ismerik, ami főleg gabonából készül. De ismerhetik gyümölcsből készült savanykás levesnek, vagy egyszerűen ecettel savanyított levesnek is. Ezek alapján bármi lehet cibere, ami savanyú. Szabolcsban ezektől függetlenül a ciberét a frissen főzött, forró szilvalekvárra mondják, aminek köze sincs a savanyú ételhez.
Kolompér
Levesbe? Ebédre köretként? Főzve vagy sütve, esetleg püréként? Ennyiből talán rá lehetett jönni, hogy a szabolcsiak a krumplit nevezik így. Mára már talán csak a régies kifejezések közé soroljuk, nálunk legalábbis nem elterjedt kifejezés, de ettől függetlenül mindenki ismeri.
Pecu
Keleten ez nem másnak a neve, mint a fészernek. Egyaránt használjuk a ház melléképületére, vagy egy külön álló tároló helyiségre, a lényeg, hogy tele legyen lommal és használaton kívüli dolgokkal, hisz a pecunak pont az a funkciója, hogy oda mindent be lehet hányni.
Káposztás bableves
A füstölt húsos bablevesnek Szabolcs megyében a káposztás verzióját is ismerik, sőt, imádják. Csupán pluszban egy kis savanyú káposztára van szükség, és már tálalhatjuk is ízlés szerint tejföllel, vagy anélkül.
Ha ez nem elég, íme egy “hamisítatlan” szabolcsi, ízes beszéd.
Képek forrása: szon.hu, nosalty.hu, mindmegette.hu, pixabay.com