Az utóbbi hetekben sorra lehetett hallani ismerősöktől, hogy nemrég nyílt egy frankó sörház a Körúton. Betekintést adunk Rizmajer József gondolataiba, aki ennek az új szóbeszédnek a magját megálmodta, és utat tört a főváros berkein belül is családi vállalkozásának.
Sokfelől hallottam a kérdéseket miszerint: „Jártál már az új sörözőben, amit mostanság annyira felkaptak? Képzeld, alig lehet bejutni, csak előrefoglalás után.” Nos, nem csoda, ha ismerősen cseng a Rizmajer család neve, hiszen hazánkban az utóbbi években a gasztroforradalomból kibontakozott a kisüzemi söripar felvirágzása is. Ennek ellenére a csepeli történet már jóval régebbre húzódik, hiszen a piacon már igazi régifajta éllovasnak számít a család neve, mint a finom ízeket és a minőségi italokat összekovácsoló sörfőzde.
A múlt és a jelen
Habár a múlt és az irány merőben más, Rizmajer József csodálja a gerillákat és az újvonalas kisüzemű/craft sörfőzőket is. Ő maga a klasszikusnak nevezhető utat követte, vagyis szakmunkás keretek között tanulta ki és szerezte meg a sörfőzés alapjait jelentő tudást. Csak ezután jött az alapok megteremtésének és a kísérletezésnek az időszaka.
„Mi maradiak vagyunk.”
Az otthon főzött kis mennyiségű söröknél nem baj, ha nem sikerül egy-egy főzet. Van idő és lehetőség extrém kísérletezésekre is. Az üzletember nevetve említi meg, hogy másképp gondolkodik ő, akinek egyszerre több száz liter sört kell elkészítenie. Ott nagyon nem mindegy, hogy mi is a végeredmény, hiszen nem lehet kiborítani, majd újrakezdeni. A gerillák, az újhullámmal érkezett főzdék, és az általuk birtokolt tudás, merészség, kísérletező kedv viszont nagyon jó hatással van a piacra és a sör hazai helyzetére is. Tanulhatnak egymástól a felek, és az innováció a Rizmajer háza táját sem kerülheti el. A honlapon még címkegyűjtemény is elérhető, ami a gyűjtők számára lehet leginkább érdekes; mi hasonló kezdeményezéssel még nem igazán találkoztunk.
A generációk közti különbséghez hozzátartozik még az az érdekes tény is, hogy az anno indult 350 db sörfőzdéből csupán kb. 50 db élte túl az idő vasfogát. Ám a Rizmajer név nem tűnt el, és valószínűleg nem is fog. E célból a vállalkozásban mindig fontos szerepe volt annak, hogy a fogyasztók kedvében járjanak, akárcsak a piacismeretük kiaknázásának. 2011-ben ugyanis egy jelentős termékfejlesztésen mentek át. Felállították azt a bizonyos színpalettát, melyen minden igazi sör-rajongó szívesen halad végig egy kóstoló-est keretében.
“Igyekszünk innovatívak lenni. Ez a marketingre is igaz, mivel szeretnénk közel lenni a fogyasztókhoz.”
A fejlődés és a modern időkhöz való idomulás a Rizmajer alapsöreitől indulva kiterjed többek közt az online világ social media aktivitására, mellyel felveszik a ritmust a fejlődő technológiával és a fiatalok ízlésvilágával. Ahogyan annak az ötletnek a megvalósítására is, mely végül elérkezettnek látta az idejét arra, hogy kitörjön a megszokott környezetből, Csepelről és bevonuljon a fővárosunk szívébe. „A 2010-es sörforradalom egyik részét képezi az is, miszerint saját vendéglátói egységből árulod a saját termékedet.”
Egy ponton azonban minden beszélgetés elérkezik az érdekes vagy épp furcsa történetek felelevenítéséhez. Így került szóba a Cingulus Fekete érdekes eredettörténete, ami egészen az iskolatársakig nyúlik vissza. És ott van még a titokzatos amerikai befektető felkérésére készített mexikói sör kalandja is.
Ez utóbbiról tudni kell, hogy a ’90-es években még igencsak furcsaságnak számított itthon. És bár a jó sörfőzőnek azt is figyelembe kell vennie, hogy vállalható-e és eladható-e az, aminek elkészítésével nem kevés időt fog tölteni, a kockázatos vállalkozást ezúttal siker koronázta, elhintette a mai Cortez sör alapjait. A kaland azonban egy komoly tanulsággal is járt: nem mindegy kinek a kezébe adjuk az elkészült termékünket, és bízzuk rá személyes jó hírünket… Éppen ezért a Rizmajer Sörfőzdénél minden partnert nagy becsben tartanak. Úgy vélik, a szakmában a siker feltétele, hogy a prémium minőséget az arra megfelelő helyeken forgalmazzák.
Klasszikusok és különlegességek
A legtöbb klasszikus sör mellett (pl. világos, porter, szűretlen búza) megvannak a helyre jellemző különlegességek is. A konyakos meggyes, a kukorica (és nem kukoricás!) sör jó példák erre. Az előző az édes ízek szerelmeseinek kedvez, akik amúgy is többféle finomságból válogathatnak. Elég csak a Fekete Cherryt vagy a Mézes-Gyömbéres sört felidézni, máris tudni lehet, miről is van szó. Akik esetleg fanyalognának erre, azok számára pedig a korábban is említett, klasszikus vonalat erősítő fajták nyújthatnak remek ízélményt.
Nem feledkezik meg a Rizmajer sörfőzde a különlegességekre kíváncsi sörkedvelőkről sem. A fentebb már említett Cortez például egy igazi mexikói kocsmasör. Különlegessége, hogy az alapját a komló helyett a kukorica adja, és önmagában egyedülálló kísérletezés eredménye. Emellett pedig számos gerillafőzővel „szűrik össze a levet” a sörfőzdében Csepelen. Így született meg az idénysörök mellett például a 424 – Füstös Porter, a Hippie Terror (Guerilla Pale Lager), a Rozsdás (Rozsos Sör GPA), a Popcorn (dupla kukoricás IPA), a Warrior (skót ale) vagy a Rizottó, ami mind a mai napig az egyetlen alkoholmentes kisüzemi sör mifelénk.
Irány a Belváros
Amikor szóba kerül a nemrég nyílt Sörház, mosolyogva idézi fel a tulajdonos, hogy hányszor megkapta már a kérdést: „Miért nem költözöl be a városba?”. Emögött persze ott van a csepeli bázis, az itthoni 2005-ben útjára indult sör forradalom, és a közönség megnövekedett igénye és nyitottsága is.
“Egy valamiben biztos voltam: hogyha egyszer sörözőt nyitok a Belvárosban, az biztosan nem egy mellékutcában lesz.”
A hangzatos felvetés mögött 3 év munkája van, amíg az előkészületek és a tervezés után megnyílhatott a Nagykörúton a Rizmajer Sörház. Ez a 3 szintes, 350 négyzetméteres „söröző” tovább erősíti a környéket. Nem csoda, hiszen egy villamos megállónyi közelben most már legalább 3 másik, ikonikus sörlelőhelyet ismerhetnek az érdeklődők. Az pedig, hogy egy minőségi konyha is tartozik az épület szolgáltatásaihoz, szintén nem véletlen. „Egyszerű ételek legyenek, nem kell több, de ne kelljen átmenni a szomszédba harapni valamit.” – foglalja össze a koncepciót a tulajdonos.
Az sörház megnyitása biztosan új utakra viszi majd a családot, hiszen a belvárosi keringés szinte azonnal befogadta a vállalkozást. Az igényesség mellett pedig külön jó érzés megbizonyosodni arról, hogy a tulajdonos mennyire közvetlen és lelkes személyiség. Az óriási gyárakkal ellentétben a Rizmajer Sörház az a hely, ahol a vendégek majdhogynem a csapat tagjainak érezhetik magukat. Ez pedig legalább olyan sokat ad, mint a finom sörök és a kellemes hangulat. Úgy véljük, a Rizmajer család a kisüzemi sörfőzés egy újabb csillagát tette fel a térképre. És ahogy a sörkultúra az egymással ápolt kapcsolatokra és a kommunikációra is hatással van, úgy ki merjük jelenteni, hogy ez a mentalitás nem csak a sörök ízvilágának tekintetében indíthat el forradalmat!
Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.
Képek forrása: Gál Ágnes Photography