Gánti Bencével, az Integrál Akadémia alapítójával és vezetőjével az idei Everness fesztiválon találkoztam először. Sok mindent mesélhetnék róla, de még mindig az az első gondolatom: magabiztosan kézben tudott tartani egy több mint száz fős csoportot, és olyan élményt adott nekünk, ami, biztosra veszem, sokáig elkísér. Hogy mi is volt ez? Többek közt erről is beszélgettünk vele.

integrál akadémia everness huBence különös embernek tűnik számomra, akit nem tudok hova tenni. Talán a kötelezően belénk nevelt kategorizáló szemlélődés miatt, talán attól a – nekem – amerikai habitustól, amiről ő csak úgy beszél: “Miért kell itthon magyarázkodni, ha magabiztosnak tűnök? Miért hiszik azt, hogy ez csak egy álarc?” Olyan ember, aki felépített egy rendkívül sikeres és rendkívül sokat adó iskolát. Mondhatni egyik úttörője a spiritualitás és a pszichológia közelítésének. Olyasvalaki, aki nem nevezi magát mesternek vagy spirituális vezetőnek, aki sokadjára is megható, meggyőző lelkesedéssel mesél ennek az iskolának a módszereiről. Az általam “flow-hipnózisnak” keresztelt közösségi jelenlét és flow rituálé kérdéseit teszem fel neki először. Azokat, amelyekkel minket hangolt rá azon a szombaton az aktív flowra, ami egész nap a hátán vitt délelőtti előadása után.

Mi volt a legjobb élményed az Evernessen?

Legjobb élményeim a flow-ról szólnak, annak két oldaláról: amelyek az aktív és a passzív flow. Aktív flownak hívom, amikor én adok és ezen át kerülök kreatív áramlásba, passzív flow, amikor mindent elengedek, csak a testem és érzéseim után megyek. Ez a kioldódás a harmadik nap után következett be az Evernessen, akkor engedtem el minden szálat és spontán áramlottam egész nap. Ez egy természetes „tribal-létmód”, amibe ritkán van esélyünk belekeveredni ennyire, mert a hétköznapi élet kötöttebb.

integrál akadémia fb 2
A figyelem terében megosztjuk egymással legjobb és legrosszabb élményeinket a 2016-os Everness fesztiválon. A kép Bence flow-rituálé vezetésén készült.

A másik, amikor az Evernessia nagyszínpadán előadtam és vezettem egy közösségi jelenlét és kapcsolódás flow rituálét. Ott sikerült a tömeget fokozatosan belevinni egy mélyebb jelenlétbe. A ceremónia első szakasza egy nlp-hipnoterápiás vezetett páros gyakorlat volt, amellyel előkészítettem őket egy nagyobb közös megnyílásra, ami a második szakaszban következett. Ugyanis ha átmegyünk a félelmen, fájdalom vagy a dühön, akkor még mélyebben jelen vagyunk, hisz már nincs mit lehasítva tartanunk magunkból, azaz teljesen itt vagyunk. Ez fokozódott annak a kb. 150 embernek az extatikus együtt lüktetésbe, amely az élet kendőzetlen, magas energiájú ünnepévé vált. Ekkor én is együtt lüktettem a többiekkel a facilitátor pozícióból, egységélményben.

…ha átmegyünk a félelmen, fájdalom vagy a dühön, akkor mélyebben jelen vagyunk, hisz már nincs mit lehasítva tartanunk magunkból, azaz teljesen itt vagyunk.

És a legrosszabb?

A legrosszabb az őrökkel való vitatkozás volt a kocsim körül. Volt egy jegyem a parkolóba, amihez a szervezők előre elkérték a nevem, az autó rendszámát, sőt mi voltunk – az Integrál Akadémia – eleve a rendezvény egyik fő szponzora is, tehát nagyon sok szeretetet, hitet, szervezőerőt és pénzt tettünk bele. Na most minden reggel meg kellett küzdenem az őrökkel, hogy beengedjenek a rendezvény területére az autómmal. Később már ők is, én is belelazultunk. Nem maradt bennem rosszallás a szervezők iránt, inkább úgy gondolok rájuk, mint akik mindent beletesznek szívből, amit csak tudnak, és a megengedhető kereteiken belül igyekszenek kihozni a rendezvényből, amit csak lehet.

Mi volt ezek, illetve az idei Everness szimbóluma számodra?

A szimbólum a struktúrából való kilazulás és ennek folyamán áramlásba kerülés. És a közösség: tényleg egy jámbor, barátságos, jókedvű, sokszínű tömeg van ilyenkor jelen, akikkel jól esik ellenni pár napig. Külön csúcsélmény az, hogy mindez a Balaton parton van, kellemes, meleg napfényes időben.

Hogyan készülsz egy ilyen előadásra, „flow-hipnózisra”? Hogyan méred fel a tömeg reakcióját?

Azért azt hozzá kell tenni, hogy 14 éve vagyok gyakorló pszichológus, azóta dolgozom egyénekkel és csoportokkal, és imádom ezt. Előtte hat évig jártam egyéni és csoportos folyamatokba, hogy kitanuljam. Profikhoz mentem, akik képességei lenyűgözőek voltak, és egy életre ösvényre tettek. Így húsz éve ezt csinálom főidőben.

A készülés úgy néz ki, hogy jelen van egy tapasztalat, vannak „már maguktól menő” fordulatok, gyakorlatok. Ennél érdekesebb, hogy gyakorlatok, sőt rájövések, instrukciók születnek az egyes folyamatok alatt is. Most is volt olyan újítás, ami ebben a közegben született. Onnantól, hogy tudom, tartani fogok egy folyamatot, azaz amikor megvan a dátum, az időkeret és a cím, a fejem és szívem egy részébe bekerül a dolog és érik. Telnek a hónapok és beugranak dolgok, hogy mit kellene csinálni. A gépemen nyitok egy mappát, és olykor felírom oda, ha jön valami. Aztán az esemény előtti 1-3 napban leülök és teljes fókusszal rámeditálok az egészre, belül eggyé válok vele. Becsukom a szemem és kiolvasom magamból és a térből, hogy mi legyen.

A flow maga a forgatókönyvmentes, szabad áramlás.

Így lépek a színpadra egy papírral a kezemben, amin fel vannak írva szabadon lebegő elemek. Fontos, hogy nem teljes forgatókönyv, mert az megöli a flowt. A flow maga a forgatókönyvmentes, szabad áramlás. De agyatlanul, tudatvezetési technikák és pszichológiai tudás nélkül improvizálni nem lehet, mert felszínes lesz és kis energiájú. Amikor a kezembe veszem a mikrofont és beleszólok: na, akkor azonnal áramlásba kerülök. Abban a pillanatban van, ami már nem érvényes abból, amit előre kitaláltam, és helyette más jön, és van, ami érvényes marad. Onnantól a pillanat, a mező kap el és vezeti a teljes figyelmet. Teljesen az emberekre, a csoportra figyelek, biztos szívvel, szeretettel.

Hogyan mérem fel a tömeg reakcióját? Ott vagyok, érzem, figyelem, pillanatról pillanatra. Arra szabályozok, az a „fő szentség”, de egyben vezetem is. Ez az NLP-ből és hipnoterápiából ismert „pacing and leading” (azaz a megfelelő időzítése a követésnek és a vezetésnek). Az irány pedig a nyílás, felszabadulás, önmagunkká válás, összekapcsolódás és a szeretet irányába vezet. Ez ugyanis a lélek eredeti és igazi természete, vagyis ha kioldjuk a pányvákat, akkor magától erre halad a folyamat.

integrál akadémia fb 1

Kicsoda Gánti Bence a mindig magabiztos, profi mosoly mögött?

Amikor magabiztosnak láttok és mosolygok, akkor magabiztos vagyok és jól érzem magam, azért mosolygok. Imádok emberekkel lenni értelmes, minőségi módon, ez magában öröm. Ilyen egyszerű egyébként, ez nem egy szakmai maszk. Itt nincs olyan, mert ez nem személytelen ügyfélszolgálat, hanem élő, személyes kapcsolódás. Üzemmódok vannak, én-állapotok.  Amikor nem csoportot vezetek, akkor többféle más üzemmódom is van, természetesen. Van a dolgozó én-állapotom, „office mode”-nak hívom. Amikor a laptopon integral akademia huemailezek, naptárazok, Skype-olok, szervezek. Szárazabb, mint az élő embermunka, de nem baj. Nem lehet mindig embermunkázni, mert az nagyon sűrű és tömény. Van egy alkotó én-állapot, amikor írok és új rájövések vannak. Ez egy egyedül otthon alkotói flow. Egy másik, amikor kikapcsolódom. Sokat szentelek az egészségnek, a mozgásnak és a sportnak. Az egyik kedvencem a kardio sport alatti energia high, ami egy napra eltölt aztán endorfinnal. Ezért futok, sétálok, kirándulok, táncolok, úszom és olykor jógázom.

Rendkívül fontos tudatállapot a meditáció, ami rendszeres része az életemnek. Ha ülök, akkor 40-120 perc között ülök mozdulatlanul teljes csendben a gondolatok elengedésével, a belső elcsendesedésben. Ezt meg kellett tanulnom vipassana elvonulásokon, magamtól nem ment. Szeretek továbbá barátokkal jókat beszélgetni, megdumálni a dolgokat, és együtt röhögni.

+1. Az Integrál Akadémia alapítója vagy. Mi a legnagyobb kihívás, amivel az utad során eddig találkoztál?

Az Integrál Akadémia alapítója vagyok, de vezetője is tíz éve, hisz egy dolog alapítani valamit az elején, majd utána gondoskodni róla, szeretni, táplálni, fejleszteni éveken át, és vezetni a teamet, akik szervezzük. Ebben óriási munka van. Viszont azóta megteremtettem külföldi kollégáimmal egy nemzetközi integrál közösséget is Európában és annak a legnagyobb kontinentális ismétlődő összejövetelét: az Integrál European Conference (IEC)-t. Ez egy identitás és horizont tágulás. 35 ország repül be ilyenkor Magyarországra öt kontinensről egy (minden részeseményével együtt) 12 napos intenzív esemény flow-ba, melynek a szerkezetét és elveit jómagam álmodtam meg az Integrál Akadémia sok éves tapasztalatából. Egy álmot aztán eljuttatni a gyakorlatig és megszervezni erős kihívás.

integrál akadémia konf
Pillanatkép a 2. Integrál Európai Konferenciáról

Eddig két ilyet szerveztem, 2014-ben (IEC1, Budapest) és 2016-ban (IEC2, Siófok). Ott nagy perspektívában kell gondolkodni, globálisan. Nemcsak Európából jönnek, hanem a tengerentúlról is, sőt Ázsiából, Ausztráliából és Afrikából is. Igazából a legjelentősebb globális konferenciává váltunk idén az integrál világban, mert közben az amerikai picit ellaposodott. Egy nemzetközi világtalálkozó szervezése nagy pszichodinamikus játék. Ismerni a szereplőket, vezetőket és megfelelően kommunikálni úgy, hogy összejöjjön a dolog. Ez pontosan ugyanúgy megy a pszichológiai, spirituális, coach és szervezetfejlesztő világban, mint a materiális területeken. Nem szentek itt se az emberek, csak tán toleránsabbak. Konferencia egyenlő színpad, színpad egyenlő látottság, látottság egyenlő terjedés, hatalom, státusz. Ez mindenkinek téma, a spirituális tanítóknak is, és aki ezért leértékeli őket, annak nincs elégséges pszichológiai ismerete az emberi természetről.

Az integrál szemlélet kihoz az idealizáló áttétből, és a spirituális emberekkel is reális kapcsolatot alakít ki.

*

Bence és az Integrál Akadémia honlapja számos információt és érdekességet tartogat a látogatóknak, kövessétek nyomon bátran! Ha pedig szeretnétek bepillantást nyerni az integrál szemléletbe, hamarosan újra megtehetitek, ugyanis szeptemberben nyílt napot tart az akadémia!

*

fotó: Integrál Akadémia FB oldala; Everness FB oldala

Vélemény, hozzászólás?