Mit éreztünk a 2016-os Everness Fesztiválon? Milyen zenékre táncoltunk? Kik érintettek meg? Hogyan alakult ki a törzsi közösséget idéző hangulat? Szubjektív beszámoló egy áttáncolt, vihar előtti éjszakáról, őrült, spirituális mulatósról és Cipolláról, aki ezúttal flowval hipnotizálta az embereket.

Hogy mit takarnak ezek a kissé visszásan ható jelzők? Ismerősök frappáns elnevezéseit, amik ez esetben, a látszat ellenére cseppet sem rosszindulatúak! Sőt, nagyon is találó szavak a maguk módján, melyek tökéletesen festik le és adják vissza az élményt! Vonatkoztassunk el tanult jelentéstartalmaiktól és engedjük meg magunknak, hogy humorral és nyitottsággal szemlélődjünk ebben a színes-szagos, óriási fesztivál-mandalában, ahol mindenki és minden a nagy egész része volt!

Szeretem táncosnak nevezni magam, pedig inkább olyan vagyok a tánc terén, mint a koca-dohányosok. Persze, kislány koromtól – az elmúlt évekig – tanultam elég sokféle mozgásformát és szeretek együtt mozdulni a zenével, na de Táncos az nem vagyok. Szeretem különféle címkékkel dekorálni magam. Könnyebb értelmezni az élményeket, hatásokat amik érnek. És akkor jött az Everness Fesztivál, ahol minden feloldódott, én is feloldódtam és egy tömeges, táncoló, kollektív tudattalan részévé váltam. Címkék nélkül.

Hétvégére csatlakozunk a balatonakarattyai varázsvilághoz, ahová new age szótár szerint szombaton érkezem meg igazán. Testben természetesen már péntek délelőtt ott vagyok, hiszen sátrat verünk egy igazi bunkis, fáktól védett területen, a zenei nagy színpad szomszédságában, felfedezzük a komposzt wc-t, a program és ételkínálatot, igyekszünk tájékozódni és berendezkedni, átengedni magunkat a Csodálatos vagyok-kapun, lábat lógatni a meleg tóban, meghallgatjuk Soma előadását az intimitásról…

integralakademia hu
Gánti Bence, az Integrál Akadémia alapítója

És szombaton beüt az everness-élmény.

Elengedem a hangya-mód szaladgálást egyik helyről a másikra, hogy Gánti Bence Flow címmel meghirdetett előadására menjek, ahol kiderül: valójában egy záró szertartás következik, a hatalmas homokozóban, az Evernessia színpadnál, ami a fesztivál szíveként funkcionál. Itt lüktet minden este a hajnalig tartó afterparty, itt lehet chill zenére ellazulni és kipihenni magunkat napközben és itt találkozhatunk a legrangosabb előadókkal. Bence először egy rá,- és összehangolódó meditációt vezet: gyökeret kell eresztenünk a földbe, összekapcsolódunk a térrel és egymással, majd párban ülve folytatjuk, lehetőleg a legközelebb eső idegennel. Mi volt a legjobb élményed a fesztiválon? És a legrosszabb? Mindezt a maximális figyelem terében oszthatjuk meg egymással, majd az Integrál Akadémia alapítója, afféle jóságos Cipollaként szép lassan elkezdi egyre szélesebbé és szélesebbé tágítani a kört. Sétáljatok körbe, érintsétek össze a tenyereteket, kapaszkodjatok össze egy emberrel – nézzetek mélyen egymás szemébe, aztán még eggyel, most néggyel, nyissátok egybe a köröket, mozduljatok, táncoljatok! És szép lassan egyetlen mozduló test vagyunk. Örvénylik, hullámzik a tér, összekapaszkodik az a sok ember, akik egy órával ezelőtt még önálló individuumként érkeztek. Most mindenki egy. Zene szól és abban a nagy hőségben csak táncolunk a sátortető alatt. Ilyen az, mikor flowval hipnotizálnak: gyógyító, összekapcsoló, szabaddá tevő.

Egy törzs vagyunk

Ezt élhetem át újra, aznap este a zenei nagy színpad előtt a Tribali őrült, felszabadító muzsikájának hangjaira lüktetve. Már délután óta mindenki az éjjeli viharról beszél, ami állítólag mindig a fesztivál végére érkezik meg. Sárga riasztás van érvényben, de a zárókoncert elmossa az esőt. A tömeg közepébe furakodom és önfeledten táncolok a máltai new age zenekar leírhatatlan energiájú dallamaira. Peter Paul, a dzsembével ugra-bugráló bandavezető, Eliza, az elképesztő hangú énekesnő, Nikki, a didgeridoos, steampunk kalapban és a többiek olyan felejthetetlen hangulatot varázsolnak, hogy a fesztivál után azonnal jegyet váltok a július 21.-i, A38 hajón következő koncertjükre. Szerencsére elég sokat járnak Magyarországon, így aki jóféle spirituális Fásy-mulatóra vágyik, drogok nélkül szeretne betépni és visszatérni legalább pár órára a nagy kollektív, törzsi múlt idejébe, az kövesse nyomon honlapjukat!

lokal hu
forrás: lokal.hu

Egész nap lebegek, telve vagyok energiával és mintha valami módosult tudatállapotban lennék, csak követem a fesztivál vezetővonalait, melyek láthatatlanul szövik át meg át a teret. Legkedvesebb képem: a fesztivál mandala is így jut el hozzám. A Városi Jógi sátrában találok az elnevezésre. Virág hívja így az Evernesst. Azt mondja minden zaj, minden zene, minden ember, mosoly és veszekedés, minden-minden egy nagy mandala része, melyet mi alkotunk meg, itt ezen a hét napon, minden nap. Szeretek így tekinteni magamra: egy óriási színes mandala részeként.

A Tribali után képtelen vagyok pihenni. Nem sokat aludtam az elmúlt napokban, de épp most lefeküdni szinte bűnnek tűnik. Bence délelőtti flow-hipnózisa még mindig érezteti bennem hatásait. A homokozóban, a sátortető alatt javában zajlik az afterparty. Korszakokat táncoltunk vissza az időben. A tömeg masszává olvad össze, a közepén lévő körben a legjobb táncosok követik egymást. Egy férfi és egy nő. A nő mellett táncoltam az iménti koncerten. Sosem láttam még ilyen szabad embert. A mozgása erotikus, de nincs benne agresszív szexualitás, ami minden törzsi hangulat természetes velejárója. makeagif comSzinte a Mátrix Zionjában érzem magam. Egyre természetesebben engedi el magát mindenki. Egymáshoz érünk, egymásra nézünk, megjelennek a Tribali zenészei, együtt táncolunk, a férfiak félmeztelenek, a nőkön is, mintha kevesebb ruha lenne. A levegő lehűl, közeledik az ígért vihar és mire esni kezd már vagy egy órája táncolok a sráccal, akinek életfa van az alkarjára tetoválva és folyamatosan egymás szemébe nézve képtelenek vagyunk abbahagyni az ugrálást. A legjobb az egészben, hogy eszembe sem jut, hogy ez másról szólna, mint a zene és a felszabadult mozdulatok örvénye. Úgy tűnik neki sem. Ez sosem derül ki, így ebben az ártatlan tudatban ájulok be hajnalban a sátramba, miután végigcigánykerekezzük a Balaton partot, elázunk egy kicsit és teli szájjal nevetünk. A tánc a legköltséghatékonyabb tudatmódosító! Ősszel újra Everness!

Közösség. FLOW. Tánc. Törzs. Mandala. Everness.

*

fotók: gerydagys photography (kiemelt kép); lokal.hu; integralakademia.hu; makeagif.com

videó: Dósa Judit

Vélemény, hozzászólás?